A gyönyörű nagy Jakab-kagyló ünnepi eledel, írtunk is már róla régebben a Lepcsánkparty blogon: http://lepcsankparty.blog.hu/2013/12/21/szent_jakab_kagylo_mitzi_von_kuche Itthon ritkán elérhető, most csak kisebb méretűeket kaptam fagyasztva, korállal együtt, de örültem ennek is. Két személyre elég soványka ebéd lenne a kagyló magában, ezért egy mediterrán jellegű tésztát ötöltem ki hozzá. Citromos farfalle, azaz pillangótészta volt itthon, pirítottam egy kis fenyőmagot, üde friss bazsalikomom is van az ablakban, az új fokhagymának pedig ilyenkor verhetetlen az íze.
Íme, a hozzávalók.
Előbb sugót /ejtsd: szúgó/ készítettem, azaz olivaolajon dinsztelt hagymán, fokhagymán pároltam meg az apróra vágott paradicsomot. Ízesítése só, bors, provanszi fűszerkeverék és pici cukor volt. Amikor már jól összefőtt, mehetett hozzá az apróra vágott bazsalikomlevél is. Ez lesz a tészta lelke.
Feltettem a farfallét lobogva forró sós vízben főni, közben vaj és olivaolaj keverékében, egy gerezd fokhagymával ízesítve középerős tűzön megsütöttem a sózott, borsozott Jakab-kagylókat, mindkét oldalukon 1-2 percig és nem tovább.
A serpenyőben néhány kanálnyi paradicsomos sugót összekevertem a kagylóval, majd hozzáadtam a pillangótésztát is és összeforgattam. Frissen aprított bazsalikomlevéllel meghintettem.
Közben összeállítottam a tészta mellé a salátát is, a salátakeverékhez negyedelt koktélparadicsomokat és kockázott avokádót vegyítettem és összekevertem saját készítésű salátaöntettel /mustár, só, cukor, balzsamecet, olivaolaj, jól összekeverve, pici vízzel hígítva/.
Tálaláskor megszórtam a tésztát a pirított, aprított fenyőmaggal, ami tovább erősítette a mediterrán ízeket. Fogyasztás előtt még pár csepp friss citromlével is ízesítettem.